Ventelister over hele landet til vederlagsfri fysioterapi

Der er stadig ventelister i hele landet for nyhenviste til vederlagsfri fysioterapi, og desværre er ventelisterne stigende. Hvis du er nydiagnosticeret med parkinson eller har brug for at finde en ny fysioterapeut, vil du derfor komme på en venteliste. Hvis du allerede får vederlagsfri fysioterapi, men er blevet reduceret i træning, skal du altid have afgørelsen på skrift. Parkinsonforeningen arbejder på sagen, men vi har brug for at høre fra dig.

Vederlagsfri fysioterapi er gratis fysioterapi med lægehenvisning til udvalgte patientgrupper med varige og kroniske lidelse, herunder mennesker med parkinson. Det er kommunernes ansvar at kunne levere vederlagsfri fysioterapi, hvis de privatpraktiserende fysioterapeuter ikke kan. Det er tilfældet i øjeblikket, hvor alle nyhenviste patienter kommer på en venteliste, fordi de penge, der er afsat til ordningen, ikke matcher det antal patienter, som har brug for træning. Desværre hører Parkinsonforeningen, at kommunerne ikke leverer denne ydelse, selvom de er forpligtede til det. Dette blev senest understreget i et svar fra indenrigs- og sundhedsministeren fra februar 2023.

Hvad kan du gøre?
Du skal blive skrevet op på en venteliste, for der sker en vis udskiftning i den vederlagsfri ordning. Hvis du bor i en større by, hvor der er flere fysioterapeutklinikker, kan du på Sundhed.dk orientere dig om, hvor lange ventelisterne er i den enkelte klinik, men samtidig er det en god ide at blive skrevet op i en klinik, hvor de har viden om parkinson. Læs mere om disse klinikker: Klik her

Hvis du oplever, du får reduceret din træning, f.eks. tidligere fik 2 gange fysioterapi om ugen og nu får 1 gang, eller du tidligere fik 1 time og nu får 45 minutter, er det vigtigt, at dette bliver opdateret i din behandlingsplan. En behandlingsplan skal bl.a. bidrage til, at fysioterapeuter systematisk dokumenterer deres praksis. En reduktion i træning skal altid være fagligt begrundet og må altså ikke være baseret på besparelser. Når du har afgørelsen på skrift, kan du bruge den til at klage. Vederlagsfri fysioterapi er en patientrettighed, så du kan klage til Styrelsen for Patientklager. Du kan læse mere om, hvordan du klager: Klik her

Træn hjemmefra
Parkinsonforeningen fik under den første corona-nedlukning lavet otte træningsvideoer, som viser forskellige træningsøvelser, du kan lave derhjemme. Filmene ligger på YouTube.

Alle træningsøvelserne er opdelt enkeltvis, men også sammensat til et program på ca. 45 minutter excl. pauser. Træn det gerne 2-3 gange om ugen.

Træningsvideoer på YouTube: Klik her

Skriv din historie til os
Parkinsonforeningen arbejder på forskellige måder for at forbedre forholdene. Vi vil i dette arbejde meget gerne høre din historie, så ring eller skriv til os på tlf. 36350230 eller info@parkinson.dk. Parkinsonforeningen samarbejder med de andre handicaporganisationer for at kunne lægge et større pres hos politikerne.

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.