International parkinsondag 2024

Parkinsonforeningen markerede International parkinsondag d. 11. april 2024 ved et stort arrangement i Høje Taastrup med fokus på arvelighed, håb og livet med parkinson.

Det blev en rigtig god eftermiddag med god stemning og snak blandt de fremmødte. Med til at markere dagen var tre spændende oplægsholdere. De var inviteret til at give deres bud på nogle af de store tanker, man kan gøre sig, når man har parkinson helt tæt på.

Med til at gøre os klogere på arvelighed og spørgsmålet om gentest var Lena Hjermind, overlæge PhD, neurologisk afdeling på Rigshospitalet. Lena Hjermind talte blandt andet om genetisk diagnostik, arv og miljø og spørgsmålet om gentest. For der er mange overvejelser, man bør gøre sig, inden man går i gang med gentest – særligt i forhold til at modtage de svar, der måtte komme.

Merete Tonnesen, PhD og MA i antropologi ved Defactum i Region Midtjylland har gennem længerevarende feltstudier undersøgt begrebet håb blandt mennesker med parkinson. Håb kan nemlig være en svær størrelse og opfattes meget forskelligt fra menneske til menneske. Oplægget tog de tilhørende igennem en række udtalelser, der på fin vis viste, hvor mange vinkler man kan anskue sin situation fra. Oplægget gav anledning til en del interessante spørgsmål og tanker fra salen.

Markeringen af International Parkinsondag blev på fineste vis sluttet af med et musikalsk oplæg af Sophie Korsager Rønnow. Salen blev ikke kun fyldt af psykolog Sophie Korsager Rønnows tanker om livet som yngre med parkinson og den livsforandring det blev, men også af smuk musik skrevet som en del af bearbejdningsprocessen.

Markeringen blev optaget og det betyder, at du nu har mulighed for at se eller gense oplæggene fra International Parkinsondag 2024.

I videoerne herunder finder du følgende oplæg:

  • ”Parkinsons sygdom – bør jeg få lavet gentest?” ved Lena Hjermind, overlæge PhD, neurologisk afd., Rigshospitalet.
  • ”Håb og fremtidsspøgelser – om håb blandt personer med Parkinsons sygdom” ved Merete Tonnesen, PhD og MA antropologi, Defactum, Region Midtjylland.
  • “Favntag – At leve med parkinson” ved Sophie Rønnow, psykolog, musiker og yngre med parkinson.

Find videoerne nedenfor og på vores Youtube-kanal: KLIK HER

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.