For plejepersonale

Parkinsons sygdom er en neurologisk sygdom med et individuelt og svingende forløb. Det stiller krav til dig, der arbejder med personer med parkinson og pårørende.

Her kan du finde viden beregnet til dig, der møder parkinson i hjemmeplejen, under hospitalsindlæggelse, på plejehjem og rehabiliteringscenter.

Parkinsons sygdom er en kompleks sygdom, som udfordrer både de ramte, de pårørende og plejepersonalet.

Når du skal pleje og støtte parkinsonramte og pårørende, får du brug for baggrundsviden om sygdommen. Derfor har Parkinsonforeningen udgivet en pjece, som samler de vigtigste informationer om sygdommens symptomer, årsager, konsekvenser og behandlingsmuligheder. Hvad du får brug for, afhænger dels af den parkinsonramtes tilstand, dels af, om du arbejder i hjemmeplejen, på hospital, plejehjem eller med rehabilitering.

Pjecen er inddelt i afsnit, der gør det nemt at finde frem til de forskellige problemer og løsninger. De praktiske råd har overskriften: Det kan du gøre.

Du bør dog altid drøfte tvivlstilfælde med fagfolk som parkinsonsygeplejerske, neurolog eller læge.

Pjece: Til plejepersonale

Download

Håndtering af medicin

    • Patienter med Parkinsons sygdom er meget afhængige af korrekt medicinering til tiden.
    • Overskridelser af medicintidspunkter kan føre til nedsat motorisk funktion med langvarige perioder med betydelig bevægelseshæmning herunder langsomhed, stivhed, rysten og faldtilfælde.
    • Hjælp til korrekt medicinering til tiden er derfor helt centralt for parkinsonpatienten og dennes velbefindende.
    • For optimering af medicin-effekten er det bedst at tage levodopa præparater ½ time-1 time før eller efter hovedmåltiderne, idet der er konkurrence med proteiner i maden om optagelse.
    • Det er vigtigt at mave-tarmkanalen fungerer med regelmæssig afføring også aht. medicinoptagelsen. Ved forstoppelse vil der være nedsat medicinoptagelse og dermed nedsat effekt.
    • En god mave-tarm funktion hjælpes godt på vej af væskeindtagelse 1½-2 liter per døgn, grøntsager og motion.


Parkinsons sygdom og operation

Det er næsten altid muligt at give parkinsonmedicin helt op til operation i GA. Man skal blot opløse medicinen i ganske lidt vand og give det per os eller via sonde. I www.pro.medicin.dk kan man for det enkelte præparat læse om ”Håndtering af kapsler og tabletter” samt ”Knusning/åbning”.

Det kan have meget stor betydning for det postoperative forløb, at pt. er velmedicineret ved opvågning. Er patienten ikke velmedicineret, kan der opstå dysfagi og risiko for aspiration, som kan give aspirationspneumoni.

Man kan med fordel anlægge sonde, så medicinen kan gives igen straks efter anæstesien. Det er også vigtigt, at pt. mobiliseres så hurtigt som muligt, for at mindske risikoen for komplikationer herunder DVT. Det er kendt, at parkinsonpatienter har en øget risiko for komplikation ved kirurgi. Man være opmærksom på risiko for fald.

I særlige tilfælde, hvor der skal foretages kirurgi på GI kanalen, så der efterfølgende ikke må gives medicin per os eller via sonde, kan der startes foslevodopa pumpe behandling SC. Men det kræver solid planlægning forud for operationen med involvering af PD-specialister.

Video

Du kan også se vores fire videoer, der gennemgår vigtige fokuspunkter om parkinson.
I videoerne kan du blive klogere på ernæring/medicin, funktionsniveau, ikke-motoriske symptomer og kommunikation, når det kommer til borgere med parkinson.

Samlet video

Medicin og ernæring

Funktionsniveau

Ikke-motoriske symptomer

Kommunikation

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.