Nyt om covid-19

Onsdag den 22. juni 2022 blev der afholdt pressemøde, hvor regeringen præsenterede deres strategi for corona fremadrettet. Dagen efter holdt Parkinsonforeningen møde med Sundhedsstyrelsen for en nærmere beskrivelse af forløbet.

Regeringens strategi handler fremadrettet om at begrænse sygdom og ikke smitte. Den største risikofaktor for alvorlig sygdom er alder, dvs. især over 60 år.

Vacciner til +50 år
Sundhedsmyndighederne vurderer, at smittekurven, som har været på vej op, vil knække inden for de næste uger. Hvis det er tilfældet, vil vaccineindsatsen primært blive rullet ud til efteråret, da vaccinerne skal virke til efteråret og vinteren 22/23. Der skal gå minimum tre måneder mellem hvert vaccinestik.

Planen er, at alle plejehjembeboere og mennesker over 85 år får tilbud om 4. vaccinestik fra 15. september 2022. Alle over 50 år får tilbud om 4. stik fra 1. oktober 2022.

Særligt sårbare, bl.a. over 85 år, kan få en fremskyndet vaccination fra næste uge efter vurdering hos enten egen læge eller hospitalslæge afhængig af hvilken læge, som følger patienten mest tæt. Det vil dog være et begrænset antal.

Vaccinationerne er som udgangspunkt målrettet +50 år, men der vil også være en mindre gruppe i særlig risiko under 50 år, som kan blive tilbudt vaccinationen. Kriterierne er endnu ikke fastlagt, men det formodes ikke at være målrettet mennesker med parkinson.

Tabletbehandling med Paxlovid er endnu ikke frigivet Danmark, og der er ikke givet præcise beskeder om, hvordan det skal bruges. Formentlig bliver det kun patienter med høj risiko for alvorlig sygdom, som vil blive behandlet.

LÆS MERE: Parkinson og COVID-19

Influenzavaccination
Sundhedsmyndighederne anbefaler som hidtil, at alle over 65 år får influenzavaccination til efteråret.

LÆS MERE: Information fra Sundhedsstyrelsen

Brugen af test
Personale i ældreplejen (på plejehjem og i hjemmeplejen) opfordres i perioden fra 1. juli til 15. august 2022 til at tage 2 ugentlige antigenselvtest. Da der kan opstå falske positive test, opfordres medarbejderen ved et positivt prøvesvar til at tage endnu en antigenselvtest. Pårørende til +85-årige på plejehjem, eller som modtager hjemmepleje, opfordres til at tage en antigenselvtest forud for besøg og har pr. 1. juli 2022 mulighed for at få udleveret en gratis antigenselvtest hos kommunen.

LÆS MERE: Testopfordringer på plejehjem og i hjemmeplejen

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.