Svar fra rådgiveren:
Tandlæge Sara Baram

Hvordan er det med Parkinsons sygdom og tænder?

Når en person har Parkinson sygdom, kan der opstå forskellige udfordringer, der påvirker mundhygiejnen og tandplejen.

Sygdommens motoriske og non-motoriske symptomer, samt lægemiddelbivirkninger, har en negativ indvirkning på den orale sundhed.

Det viser sig ved en øget risiko for orale sygdomme som caries og tandkødsproblemer. De motoriske symptomer (rysten på hænder, langsomme bevægelser samt muskelstivhed) kan gøre det udfordrende at opretholde korrekt tandbørstningsteknik og manøvrere tandbørsten effektivt i munden.

Du kan også opleve at få mere ophobet plak mellem tænderne, fordi det bliver besværligt at bruge tandtråd eller mellemrumstandbørster. Det kan også være vanskeligt at holde munden åben i den nødvendige tid under tandbørstning.

Derudover kan de kognitive symptomer såsom hukommelsestab, kognitiv svækkelse og i visse tilfælde demens udgøre udfordringer for den daglige mundhygiejne og kan også give problemer i forhold til at komme regelmæssigt til tandlægen. Det kan resultere i udvikling af tand- og mundproblemer.

Derudover kan medicinsk behandling af Parkinson i nogle tilfælde føre til nedsat spytsekretion og mundtørhed, hvilket forringer spyttets evne til at rense mundhulen. Det kan også betyde, at din orale sundhed bliver dårligere.

Besøg din tandlæge regelmæssigt
Din tandlæge kan give dig råd og vejledning i at opretholde en god mundhygiejne. Tandlægen kan hjælpe med at identificere eventuelle problemer tidligt og tilbyde rådgivning og behandlinger til at håndtere dem.

Tandlægen kan også test for nedsat spytsekretion ved mistanke om mundtørhed, rådgive om at begrænse sukkerforbrug eller udskrive tandpasta med højt fluoridindhold ved høj risiko for huller.

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.