Pas på solen, når du har parkinson

Sommeren er i fuld gang. Med parkinson er det dog vigtigt at passe på solen, da danskere med parkinson har dobbelt så stor risiko for at få modermærkekræft, såkaldt malignt melanom (skadelige pletter på huden), som danskere generelt.

En stor undersøgelse i Danmark, hvor 14.088 personer med parkinson medvirkede, har vist, at personer med Parkinsons sygdom havde dobbelt så stor risiko for malignt melanom som danskere generelt. Det understreges desuden i den danske undersøgelse, at hudkræftrisikoen følger med sygdommen, ikke med medicinen.

Andre undersøgelser har tilsvarende vist, at den øgede forekomst af hudkræft hos personer med Parkinsons sygdom må tilskrives sygdommen selv. Den øgede forekomst af hudkræft skyldes altså ikke levodopa, som de fleste parkinsonpatienter får som medicin mod sygdommen.

Dette fremgår desuden af den tekst til Lægemiddelkataloget, som Karen Østergaard er forfatter til. Karen Østergaard er forskningsformidler og tidligere klinisk professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

”Vores bedste råd til personer med Parkinsons sygdom er at passe på solen og holde øje med pletter på huden,” siger Karen Østergaard.

For dig, der har diagnosen Parkinsons sygdom, er der altså god grund til at være gavmild med solcremen og gå i skyggen af og til, selv om solen er gavnlig for både humør og D-vitamin. Derfor er det også en rigtig god ide også at få målt D-vitamin niveau i blodet og tage et D-vitamin tilskud især om vinteren.

En undersøgelse fra 2017 fra Mayo-klinikken i USA viste, at personer med Parkinsons sygdom havde fire gange så stor risiko for at have malignt melanom som mennesker uden Parkinsons sygdom. En stor del af disse patienter, dog ikke alle, udviklede faktisk malignt melanom før parkinson-diagnosen blev stillet. Desuden havde patienter med malignt melanom fire gange så stor risiko for at udvikle Parkinsons sygdom oveni.

Kilder:

  • Olsen HJ, Tangerud K, Wermuth L, Frederiksen K, and Friis S.: Treatment with Levodopa and Risk for Malignant Melanoma. Movement Disorders 2007;22;9:1252–1257.
  • Vermeij JD, Winogrodzka A, Trip J,  Weber WEJ: Parkinson’s disease, levodopa-use and the risk of melanoma. Parkinsonism and Related Disorders 2009; 15:551–553).
  • Dalvin LA, Damento GM, Yawn BP, Abbott BA, Hodge DO, Pulido JS. Parkinson Disease and Melanoma: Confirming and Reexamining an Association. Mayo Clin Proc. 2017 Jul;92(7):1070-1079).

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.