Ny undersøgelse: Parkinsonpatienters oplevelse med at gå til konsultation hos neurolog

1.397 medlemmer af Parkinsonforeningen, der lever med parkinson, har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse om deres oplevelse med at gå til konsultation hos neurolog.

Ud af de 1.397 medlemmer, der har svaret på undersøgelsen, går lidt over halvdelen til kontrol hos en privatpraktiserende neurolog, mens lige under halvdelen går til kontrol på et offentligt hospital. Undersøgelsen viser betydelige variationer i patienternes opfattelse af behandlingsoplevelsen mellem de to forskellige typer neurologer samt forskelle afhængig af bopæl.

Ifølge patienterne opfylder stort set alle privatpraktiserende neurologer anbefalingen om to årlige konsultationer. På de offentlige hospitaler er billedet et helt andet, og værst ser det ud i Region Midtjylland og Nordjylland, hvor kun fire ud af ti patienter kommer til de to anbefalede konsultationer. Undersøgelsen viser, at patienterne foretrækker hyppige konsultationer med kortere tid frem for længere tid mellem konsultationer med længere tid.

Mangler uddybende samtaler

Indholdet af konsultationerne har ifølge patienterne en del mangler. Næsten halvdelen er aldrig blevet spurgt om impulskontrolforstyrrelser på trods af forskning, der viser, at op til 30 procent oplever denne bivirkning til medicin. Knap halvdelen af patienter hos privatpraktiserende neurologer har fået information om rehabilitering, mens det kun gælder for hver fjerde patient på de offentlige hospitaler. Kun lidt under halvdelen af patienter tilknyttet hospitaler, og som finder avanceret behandling relevant, har haft samtaler om dette med deres neurolog.

“Vi vil bruge resultaterne fra undersøgelsen politisk, både nationalt og regionalt. Vi arbejder for, at mennesker med parkinson kan komme til konsultation to gange årligt, uanset hvor man bor i landet,” udtaler Astrid Blom, direktør i Parkinsonforeningen.

Læs hele undersøgelsen her: KLIK HER

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.