Højt humør og vidensdeling på frivilligtræf

I januar mødtes 150 frivillige i Parkinsonforeningen til den hidtil største udgave af det årlige frivilligtræf. Der blev delt erfaringer, hygget, danset og grinet.

Frivilligtræf er blevet en kæmpe succes. Det er det årlige samlingspunkt for mange af foreningens mere end 350 frivillige og har siden det første frivilligtræf i 2023 været afholdt på Brogaarden i Middelfart. På de tre år, der er gået, siden Parkinsonforeningen afholdt det første gang, har træffet vokset sig kæmpestort, og i år var over 150 frivillige tilmeldt. Der var behov for at låne ekstra værelser på et nærliggende konferencecenter, for der var ikke nok værelser på Brogaarden, til at alle kunne overnatte der.

Frivilligtræffet er en tak og en hyldest til de frivillige for deres engagementet, men det er også en god anledning til at de frivillige kan blive inspireret af, hvad de frivillige i andre ender af landet gør og tage gode idéer med hjem til deres eget arbejde.

Aldrig alene med parkinson

Frivilligtræffet blev åbnet med Vennesangen af Benny Andersen, og det var ikke tilfældigt, for sangen understreger vigtigheden af fællesskaber. Bent Nielsen, der er frivillig i Sjællands Østkreds, blev rørt af sangen:

”Den gik rent ind. Vi kunne høre alle stemmerne – det er jo kernen i hele vores forening og vores aktiviteter lokalt”.

Fællesskaberne er også helt afgørende i Parkinsonforeningens strategi for 2025-2027, som også blev præsenteret på træffet. Strategien har overskriften ”Aldrig alene med parkinson” og understreger vigtigheden af, at vi i fællesskab kan skabe bedre muligheder for endnu flere mennesker med parkinson og deres pårørende. Både gennem aktiviteter, men i høj grad gennem de stærke lokale fællesskaber.

Derfor blev der også på workshops arbejdet med, hvordan man kan gøre det nemmere for både yngre, enlige, økonomisk pressede og personer med fremskreden parkinson at få glæde af de aktiviteter, som de frivillige står for i hele landet. Som Ditte Høgsgaard fra Vestsjælland, der var med på frivilligtræf for første gang, udtrykker det: ”Hold da op, hvor er der mange gode lokale arrangementer. Det er der flere, der skal vide, så vi skal få lokalpressen til at fortælle mere om de aktiviteter, der foregår.” Og heldigvis var der, blandt mange andre, også en workshop, hvor man kunne blive klædt på til at få historier i lokalmedierne. Det var Birgitte Brandt fra Fyn glad for: ”Workshoppen om lokal synlighed var vigtig. Det er helt nyt for os. Det var en rigtig god workshop, så vi kan få vores budskaber om arrangementer endnu bredere ud i lokalavisen. Så kan vi måske få endnu flere medlemmer, så endnu flere får glæde af vores lokale tilbud.”

Selvom mange af foreningens arrangementer foregår lokalt, var der i år også en del frivillige med til frivilligtræf, som ikke er aktive i deres lokale kreds eller klub. Det er blandt andet medlemmer af yngrenetværket og informatører, som holder oplæg på for eksempel plejehjem og uddannelsesinstitutioner. Hannah Petersen fra yngrenetværket synes, noget af det bedste ved frivilligtræf var at få lov til at idéudvikle og sparre med nogle af de mennesker, som til dagligt er aktive i andre grene af foreningen.

Som resultat af Hannahs snakke kommer der formentlig en fredagsbar for yngre i hovedstadsområdet. Med mange engagerede samlet på et sted var der mange idéer, de frivillige kunne tage med sig hjem. Der blev blandt andet snakket om at have ansvarlige for at ringe til nye medlemmer, velkomstmøder for enlige, tovholdermøde mellem klubber og fælles aktiviteter på tværs af klubber.

Hygge, højt humør og trygt selskab

Programmet til Frivilligtræf var tætpakket, og i pauserne blev der spillet bordtennis, danset, sunget kor og hyggesnakket. Som Ditte Høgsgaard fra Vestsjælland sagde: ”Da jeg så programmet, så jeg rigtig mange spændende punkter, men heller ikke meget tid til pauser.” Det til trods var der mennesker på dansegulvet helt til den sidste sang, hvor Sophie Caroline and the Ra-Ra-Coons spillede for. Birgitte Brandt fra Fyn var en af dem:  ”Det er fedt at være på dansegulvet om aftenen. Der var ekstra gang i fødderne i år.” Blandt dem, der ikke var til dansegulv, blev der hyggesnakket og uddelt tæsk i Rummikub, Klodsmajor og andre spil.

Hele træffet blev afsluttet med sangen ”Fuglene letter mod vinden” af Henning Toft Bro med omkvædet:

Lev dit liv mens du har det
Lev det i stilhed og storm
Se, fuglene letter mod vinden.
I modvind ta’r livet sin form

Og det med at finde det gode i udfordringerne passer måske meget godt til et arrangement i Parkinsonforeningen. Hannah Petersen, som selv har parkinson, udtrykker oplevelsen af at være på frivilligtræf med disse ord:

”Jeg tror aldrig, at jeg har været OFF så mange gange på en weekend, og samtidig været så ligeglad med det, for selskabet var bare trygt og godt at være i.”

De frivillige lettede søndag eftermiddag og fløj i hver deres retning, fyldt op med energi og ideer til at fortsætte den enorme lokale indsats for at sikre gode liv for mennesker med parkinson og pårørende.

Vil du også være frivillig?

Som frivillig kan du blandt andet være med til at arrangere arrangementer i din lokale kreds eller klub eller for særlige målgrupper i for eksempel Yngrenetværket. Du kan også blive bisidder, tage ud at holde foredrag for fagpersoner som informatør, lede en gruppe for pårørende og meget mere. Tag fat i din lokale kreds eller klub eller kontakt sekretariatet, hvis du gerne vil være frivillig.

Relaterede nyheder

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.