Forsøgsdeltagere søges til projekt om træthed, træning og parkinson

Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital søger deltagere til et videnskabeligt projekt vedrørende træthed, træning og Parkinsons sygdom.

Kort om projektet

Træthed, også omtalt ”fatigue”, er et udbredt og invaliderede symptom for mange med Parkinsons sygdom (PS). Formålet med dette forsøg er at undersøge, om 12 ugers højintens konditions- eller styrketræning kan bruges som en effektiv behandling af træthed.

Der findes i øjeblikket ingen effektiv medicinsk eller ikke-medicinsk behandling af PS-træthed, selvom PS-træthed på verdensplan er blevet rapporteret til at påvirke 30-70% af alle med sygdommen. Resultaterne af dette projekt rummer potentialet til at etablere højintens træning som en sikker, tilgængelig og billig behandling af PS-træthed. Derudover har undersøgelsen potentialet til at udvide den nuværende viden og forståelse af de kroniske og akutte effekter af træning på træthed, hvilket potentielt tilbyder personer med PS en simpel strategi og et middel til at håndtere træthed i hverdagen.

Hvem kan deltage?

Du kan deltage i projektet, hvis du er diagnosticeret med Parkinsons sygdom, er 40 år eller ældre, kan deltage i minimum 85% af de planlagte træningsdage (2-3 træningsdage pr. uge i 12 uger) og kan transportere dig selv til og fra træning (med eller uden ledsager).

Der er på nuværende tidspunkt træningsstationer i Aarhus, Viborg, Holstebro, Esbjerg, Odense og København. Forsøgsdagene vil altid foregå på Idrætsvidenskab på Aarhus Universitet. Der gives kompensation for transportomkostninger til og fra test i Aarhus. Testprotokollen omfatter test af fysisk funktion, fysisk aktivitetsniveau, kognitiv funktion, sygdomsprogression, en blodprøve, samt besvarelse af en række spørgeskemaer.

LÆS MERE: Se hvordan du tilmelder dig

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.