Forbyd glyphosat nu!

Lige nu har EU en afgørende mulighed for at forbyde brugen af det kontroversielle pesticid glyphosat – som har været under mistanke for at være forbundet med risici for folkesundheden, herunder kræft, parkinson og andre neurodegenerative tilstande – men vi er nødt til at handle hurtigt.

Der er ingen kur mod parkinson, men dette er en chance for at hjælpe med at forebygge en potentiel årsag til parkinson og beskytte folkesundheden.

Hvorfor er det vigtigt at forbyde glyphosat?

Glyphosat er det mest udbredte pesticid i Europa, men alligevel er der ingen konkrete beviser for, at det er sikkert. Mange nationale og internationale parkinson-eksperter mener, at EU’s nuværende test og godkendelse af glyphosat er mangelfuld.

Der er samtidig noget, der tyder på en sammenhæng mellem eksponering for glyphosat og skader på den specifikke hjerneregion, der er involveret i Parkinsons sygdom. Flere undersøgelser har vist, at landmænd og beboere, der bor i nærheden af landbrugsområder, har en markant øget risiko for parkinson.

Andre undersøgelser tyder også på, at de langsigtede virkninger af udsættelse for glyphosat omfatter kræft, nedsat frugtbarhed, graviditetsproblemer, fødselsdefekter, autisme og luftvejssygdomme.

LÆS MERE: FAQ om parkinson og pesticider

 

Hvordan kan vi opnå et forbud mod glyphosat?

EU’s medlemslande skal i oktober og november 2023 stemme om en foreslået 10-årig forlængelse af tilladelsen til at bruge det kontroversielle pesticid glyphosat.

En tidligere afstemning i oktober sikrede ikke det nødvendige kvalificerede flertal til at vedtage fornyelsen, så en ny afstemning vil blive afholdt den 16. november. Det har givet os en enestående mulighed for at blive hørt. Danmark stemte for en 10 års forlængelse af glyphosat.

Nu er vi nødt til at overtale vores folketingspolitikere og beslutningstagere til at stemme imod ved den nye afstemning den 16. november for at stoppe brugen af glyphosat.

Hvad gør Parkinsonforeningen?

Parkinsonforeningen har kontaktet miljøministeren og de relevante politikere i Danmark og EU for at lægge pres på. Desuden har vi dialog med andre parkinsonforeninger i EU og med andre patientorganisationer i Danmark.

Vil du vide mere så kontakt:

Astrid Blom, direktør i Parkinsonforeningen, på ab@parkinson.dk

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.