Der sker ændringer i den vederlagsfri fysioterapi

Mennesker med parkinson skal per 1. januar 2025 indgå i strukturerede forløb som en del af den vederlagsfri fysioterapi. Nogle patienter vil opleve en forskel fra i dag, mens andre ikke vil. Parkinsonforeningen står klar til at hjælpe dig.

De strukturerede forløb er en del af en ny overenskomst for vederlagsfri fysioterapi. De startede 1. januar 2024 for mennesker med sclerose, og fra næste år er turen kommet til mennesker med parkinson.

Formålet med de strukturerede forløb er at løfte kvaliteten og skabe ensartet fysioterapi i hele landet, men målet er også at effektivisere med 2,5 procent, hvilket betyder, at flere mennesker med parkinson skal inkluderes i den vederlagsfri ordning inden for den samme økonomiske ramme.

Fem faser

De strukturerede forløb for mennesker med parkinson er inddelt i fem faser:

Fase 1: Parkinson med få funktionsevnebegrænsninger og milde symptomer

Superviseret selvtræning i klinikken og selvtræning med digital opfølgning suppleret med holdtræning ved behov.


Fase 2: Parkinson med let nedsat funktionsevne og vedvarende symptomer

  • Holdtræning og superviseret selvtræning i klinikkens lokaler suppleret med selvtræning
  • Holdtræning undtagelsesvist suppleret med individuel konsultation.


Fase 3: Parkinson med svært fysisk handicap

  • Holdtræning og superviseret selvtræning i klinikkens lokaler suppleret med selvtræning
  • Holdtræning suppleret med individuel konsultation.


Fase 4: Parkinson med svært nedsat fysisk handicap og kognitivt funktionsniveau

Individuel konsultation på klinik suppleret med holdtræning, hvis det vurderes relevant og patientsikkert.


Fase 5: Parkinson med svære funktionsevnetab

Individuel konsultation, typisk i hjemmet, og ofte suppleret med tværsektorielt samarbejde.

Ændringer skal altid være fagligt funderet

Hvis du med de strukturerede forløb oplever ændringer i din vederlagsfri fysioterapi – f.eks. hvis du bliver reduceret fra to gange ugentlige holdtræning til én gang suppleret med superviseret selvtræning – er det vigtigt, at din fysioterapeut kan begrunde ændringen fagligt. Det må aldrig være begrundet med økonomiske besparelser.

Hvis du tidligere har modtaget individuel behandling i hjemmet, og fysioterapeuten stopper med at varetage dette tilbud, bør din kommune stille et alternativ til rådighed. Kontakt din kommune herom.

Efterspørg din behandlingsplan

Din fysioterapeut skal udarbejde en behandlingsplan, der bl.a. fastlægger mål, indhold og tidsplan over dit træningsforløb samt indeholder testresultater.

Behandlingsplanen skal udfyldes i samarbejde med dig og opdateres efter behov, dog minimum en gang årligt.

Hvis du i forbindelse med de strukturerede forløb oplever ændring i din træning, vil det skulle fremgå af din behandlingsplan. Det er ikke et krav, at fysioterapeuten deler din behandlingsplan med dig, men vi vil opfordre dig til at efterspørge den.

Vi står klar til at hjælpe

Parkinsonforeningen følger ændringerne i den vederlagsfri fysioterapi tæt og er meget opmærksomme på, om mennesker med parkinson kommer til at opleve forringelser i tilbuddet.

Du kan altid ringe til Parkinsonforeningen, hvis du har spørgsmål til de strukturerede forløb. Du kan ringe på tlf. 36 35 02 30 mandag-fredag kl. 10-14.

Du kan også ringe til vores fysioterapeut, Finn Egeberg Nielsen, torsdag kl. 11-12 på tlf. 40 28 56 85. Han kan give faglig rådgivning i, om du får den rigtige træning i den vederlagsfri fysioterapi samt generelle træningsspørgsmål. Fra 2025 har vi ansat en ekstra fysioterapeut som rådgiver, så vi er klar til at kunne hjælpe dig.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om de strukturerede forløb for mennesker med parkinson på Danske Fysioterapeuters hjemmeside.

Vi har udformet en Q&A om vederlagsfri fysioterapi, hvor du bl.a. kan blive klogere på, om du kan komme på venteliste, om fysioterapeuten må opkræve penge fra dig ved ændring i din træning eller hvordan du klager.

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.