Der sker ændringer i den vederlagsfri fysioterapi

Mennesker med parkinson skal per 1. januar 2025 indgå i strukturerede forløb som en del af den vederlagsfri fysioterapi. Nogle patienter vil opleve en forskel fra i dag, mens andre ikke vil. Parkinsonforeningen står klar til at hjælpe dig.

De strukturerede forløb er en del af en ny overenskomst for vederlagsfri fysioterapi. De startede 1. januar 2024 for mennesker med sclerose, og fra næste år er turen kommet til mennesker med parkinson.

Formålet med de strukturerede forløb er at løfte kvaliteten og skabe ensartet fysioterapi i hele landet, men målet er også at effektivisere med 2,5 procent, hvilket betyder, at flere mennesker med parkinson skal inkluderes i den vederlagsfri ordning inden for den samme økonomiske ramme.

Fem faser

De strukturerede forløb for mennesker med parkinson er inddelt i fem faser:

Fase 1: Parkinson med få funktionsevnebegrænsninger og milde symptomer

Superviseret selvtræning i klinikken og selvtræning med digital opfølgning suppleret med holdtræning ved behov.


Fase 2: Parkinson med let nedsat funktionsevne og vedvarende symptomer

  • Holdtræning og superviseret selvtræning i klinikkens lokaler suppleret med selvtræning
  • Holdtræning undtagelsesvist suppleret med individuel konsultation.


Fase 3: Parkinson med svært fysisk handicap

  • Holdtræning og superviseret selvtræning i klinikkens lokaler suppleret med selvtræning
  • Holdtræning suppleret med individuel konsultation.


Fase 4: Parkinson med svært nedsat fysisk handicap og kognitivt funktionsniveau

Individuel konsultation på klinik suppleret med holdtræning, hvis det vurderes relevant og patientsikkert.


Fase 5: Parkinson med svære funktionsevnetab

Individuel konsultation, typisk i hjemmet, og ofte suppleret med tværsektorielt samarbejde.

 

Ændringer skal være fagligt begrundet og fremgå i behandlingsplan

Hvis du med de strukturerede forløb oplever ændringer i din vederlagsfri fysioterapi – f.eks. hvis du bliver reduceret fra to gange ugentlige holdtræning til én gang – er det vigtigt, at din fysioterapeut kan begrunde ændringen fagligt. Det må aldrig være begrundet med økonomiske besparelser.

Hvis du tidligere har modtaget individuel behandling i hjemmet, og fysioterapeuten stopper med at varetage dette tilbud, bør din kommune stille et alternativ til rådighed. Kontakt din kommune herom.

Din fysioterapeut skal udarbejde en behandlingsplan, der bl.a. fastlægger mål, indhold og tidsplan over dit træningsforløb samt indeholder testresultater. Behandlingsplanen skal udfyldes i samarbejde med dig og opdateres efter behov, dog minimum en gang årligt.

Hvis du i forbindelse med de strukturerede forløb oplever ændring i din behandling, vil det skulle fremgå af din behandlingsplan. Det er ikke et krav, at fysioterapeuten deler din behandlingsplan med dig, men vi vil opfordre dig til at efterspørge den.

 

Du kan klage

Hvis du er uenig i fysioterapeutens vurdering af dit behandlingsbehov, vil vi opfordre til, at du i første omgang taler med ham/hende for at understrege din uenighed samt påpege dine behov. Hvis det ikke ændrer på udfaldet, kan du klage over serviceniveauet i den region, hvor fysioterapeuten har sin praksis. Herefter sendes klagen videre til behandling i samarbejdsudvalgene for fysioterapi. Dette sker via sikker post, hvor du skal udfylde og sende et skema til regionen. Her er link til de enkelte regioner:

Region Hovedstaden: Klage over behandling eller service (regionh.dk)

Region Sjælland: Klage og erstatning – Region Sjælland – Vi er til for dig (regionsjaelland.dk)

Region Syddanmark: Klagevejledning og klager over andre forhold (regionsyddanmark.dk)

Region Midtjylland: Klage og erstatning – Sundhed – Region Midtjylland (rm.dk)

Region Nordjylland: Få hjælp til at … (rn.dk) (patientpjece)

Klagen skal fremsættes indenfor seks uger og behandles af samarbejdsudvalget i den region, hvor fysioterapeuten har sin praksis. Såfremt man ønsker at anke afgørelsen, kan denne indbringes for Landssamarbejdsudvalget. Ankefristen er også her seks uger.

 

Regler ved egenbetaling hos fysioterapeut 

Hvis du går til vederlagsfri fysioterapi, og din fysioterapeut reducerer din behandling, fx fra to til én gang om ugen, må han/hun ikke tilbyde ekstra holdtræning mod fuld egenbetaling.

I forbindelse med de strukturerede forløb vil nogle mennesker med parkinson blive anbefalet at lave selvtræning uden supervision af en fysioterapeut. I disse tilfælde vil fysioterapeuten kunne tage betaling for at benytte træningsfaciliteter i klinikken.

Hvis du står på en venteliste, kan du vælge at modtage behandling uden for overenskomsten og selv betale. Når ventetiden er overstået, kan du fortsætte dit behandlingsforløb med tilskud fra det offentlige.

 

Arbejdsgiver får stadig refusion, når du følger din behandling hos fysioterapeut

Hvis du er i arbejde, kan din arbejdsgiver få refusion, når du får behandling under den vederlagsfri fysioterapi. Det hedder en §56 aftale. Sådan har det været før, og sådan vil det også være med de strukturerede forløb – også hvis du, som en del af din behandling, laver superviseret selvtræning i klinikken.

Du foretager sikkert mere træning, end der kommer ind under den vederlagsfri fysioterapi, og det vil – også som hidtil – være uden for refusion.

Du kan ringe til foreningens socialrådgiver, Elsebeth Bech, hvis du har spørgsmål til §56 aftalen på tlf. 36 35 02 30 tirsdag kl. 10-14.

 

Venteliste for nyhenviste

Som nyhenvist til den vederlagsfri fysioterapi vil du højst sandsynligt komme på en venteliste. Du skal blive skrevet op på en venteliste med det samme for at komme til hurtigst muligt. Hvis du bor i en større by, hvor der er flere fysioterapeutklinikker, kan du på Sundhed.dk orientere dig om, hvor lange ventelisterne er i den enkelte klinik, men samtidig er det en god ide at blive skrevet op i en klinik, hvor de har viden om parkinson. Læs mere om disse klinikker her.

 

Vi står klar til at hjælpe

Parkinsonforeningen følger ændringerne i den vederlagsfri fysioterapi tæt og er meget opmærksomme på, om mennesker med parkinson kommer til at opleve forringelser i tilbuddet.

Du kan altid ringe til Parkinsonforeningen, hvis du har spørgsmål til de strukturerede forløb. Du kan ringe på tlf. 36 35 02 30 mandag-fredag kl. 10-14.

Du kan også ringe til vores fysioterapeut, Finn Egeberg Nielsen, torsdag kl. 11-12 på tlf. 40 28 56 85. Han kan give faglig rådgivning i, om du får den rigtige træning i den vederlagsfri fysioterapi samt generelle træningsspørgsmål. Fra 2025 har vi ansat en ekstra fysioterapeut som rådgiver, så vi er klar til at kunne hjælpe dig.

 

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om de strukturerede forløb for mennesker med parkinson på Danske Fysioterapeuters hjemmeside.

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.