Ny behandlingsvejledning for atypisk parkinson
20. april 2021
Danmodis (Dansk Selskab for Bevægeforstyrrelser) har udgivet en længe ventet ny dansk behandlingsvejledning for atypisk parkinsonisme opdelt i klassifikation, diagnostik, udredning og behandling.
I marts 2021 udsendte Danmodis (Dansk Selskab for Bevægeforstyrrelser) en længe ventet ny dansk behandlingsvejledning for atypisk parkinsonisme. Formålet med vejledningen er at sikre læger og behandlingspersonale kendskab til de forskellige typer af atypisk parkinsonisme og behandling heraf.
I forhold til den tidligere er den nye vejledning gennemrevideret med betydelige ændringer og opdelt i klassifikation, diagnostik, udredning og behandling.
Atypisk parkinson omfatter PSP (Progressiv Supranukleær Parese), CBD (Cortico Basal Degeneration), MSA (Multipel System Atrofi) og DLB (Lewy Body-demens).
Vejledningen gør opmærksom på, at sygdommene kan være meget svære at diagnosticere. Parkinsonisme (stivhed i bevægelserne) er ikke altid blandt de første symptomer. Patienter kan desuden lide af flere neurologiske sygdomme samtidig, såkaldt blandingspatologi.
Som noget nyt skelner den nye vejledning mellem lidelser, der skyldes stoffet synuclein (MSA, DLB) og lidelser, der skyldes stoffet tau (PSP, CBD).
Relaterede nyheder
4,9 mio. kr. til specialiseret rehabilitering
Parkinsonforeningen har fået 4,9 mio. kr. til specialiseret rehabiliteringstilbud fra SSA-aftalen i perioden 2025-2026.
Forskning: Sammenhæng mellem PFAS og parkinson?
Morten Meyer, professor og forskningsleder ved Neurobiologisk Forskningsenhed på Syddansk Universitet og legatmodtager i 2024. Parkinsonforeningens forskningslegat skal bruges til at undersøge en mulig sammenhæng mellem PFAS og udviklingen af Parkinsons sygdom.
Forskning: Kan gangtræning være en effektiv rehabiliteringsstrategi?
Martin Langeskov Christensen, lektor, Neurologi, Regionshospitalet Viborg og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og legatmodtager i 2024. Parkinsonforeningens forskningslegat skal bruges til at undersøge effekten af gangtræning som rehabiliteringsstrategi.