Ideer til hjælpemidler og forbrugsgoder

Hjælpemidler og forbrugsgoder

Muskelstivhed, rysten og langsomme bevægelser kan gøre det svært at holde om glas og bestik, skære maden ud og føre den op til munden.  

En tallerken med kanter kan f.eks. gøre det nemmere at få maden op på bestikket.   

Tungt eller bøjeligt bestik med et solidt skaft kan hjælpe i spisesituationer, hvor tyngden dæmper rysten. Tunge glas, krus og kopper kan ligeledes være en god idé, mens en hank sikrer et fast greb. Sugerør eller en kop med tud kan også være en løsning.  

Der findes desuden et anti-tremor armbånd kaldet ATD, som dæmper rysten, så det er lettere at føre maden op til munden. 

Hjælpemidler til påklædning

Hjælpemidler til påklædning kan f.eks. være en knappelukker, strømpepåtager, støvleknægt eller et skohorn. 

Hjælpemidler til hjemmet

Til badeværelset kan man f.eks. få et greb til brusekabinen eller en badestol/bænk. En toiletforhøjer kan også være en løsning, hvis det er svært at sætte sig på eller rejse sig fra toilettet.  

I soveværelset kan en rebstige i fodenden eller et sengegreb være en hjælp, hvor du selv trækker dig op, mens et glide- eller satinlagen gør det lettere at vende sig i sengen.  

Hvis du har problemer med at holde balancen eller stå op under madlavning, er en arbejdsstol en løsning.  Er du nervøs for at glemme at slukke komfuret, kan en ”komfurvagt” sikrer, at komfuret selv slukker på et bestemt tidspunkt.  

Hjælpemidler til struktur, overblik og hukommelse

Mennesker med parkinson kan have svært ved at skabe overblik og struktur og have problemer med hukommelsen.  

Medicindoseringsæsker og alarmer på telefonen kan hjælpe med at huske at tage medicin. En elektronisk kalender kan hjælpe med at skabe overblik og struktur i hverdagen.  

Der er udviklet en række app’s til smartphones, som kan hjælpe i forhold til overblik, struktur og hukommelse. Det er bl.a. elektroniske kalendere, medicinalarmer, to-do-lister eller spil til afstresning. 

Hjælpemidler ved nedsat gangfunktion

En rollator kan være en god hjælp til at komme rundt, hvis du er udfordret på balancen eller med at gå. Oplever du, at du fryser i din gang, findes der også hjælpemidler, der kan afhjælpe dette, fx lyskegle på rollatoren.  

Du kan kontakte visitatoren i din kommune og høre om mulighederne for at afprøve hjælpemidler, der kan hjælpe dig, hvis du er gangbesværet, fx el-scooter eller 3-hjulet cykel.  

Forskellen på hjælpemidler og forbrugsgoder

Et hjælpemiddel kan hjælpe dig til at blive mere selvhjulpen i hverdagen, og du kan få det bevilliget, hvis du har en varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.  

Forbrugsgoder er ikke fremstillet til specifikt at afhjælpe en nedsat funktionsevne, men kan i nogle tilfælde afhjælpe udfordringer i hverdagen. Et forbrugsgode er et produkt, der kan købes i almindelige butikker eller på internettet.   

Hjælpemidler og forbrugsgoder bevilliges ud fra de samme betingelser, men der kan være forskel på, hvor stor en del af udgifterne kommunen dækker. Parkinsons sygdom giver ikke automatisk ret til et hjælpemiddel.   

Du kan søge om hjælpemidler i din kommune via borger.dk eller i Borgerservice.
Du behøver ikke søge om et konkret hjælpemiddel eller forbrugsgode, men det er vigtigt, at du i din ansøgning beskriver de udfordringer, du har, så der kan findes den bedste løsning for dig.  

Husk, at du skal vente på svar om bevilling, inden du selv anskaffer et hjælpemiddel. 

Får du et afslag på din ansøgning, skal du bede om et skriftligt afslag med en begrundelse for afslaget. Du kan anke kommunens afgørelse. 

Du kan finde flere informationer om hjælpemidler og forbrugsgoder på borger.dkÆldre Sagens hjemmesiden og hos Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, DUKH. 

Hvor kan jeg finde hjælpemidler?

Hjælpemiddelbasen (https://hmi-basen.dk/) er god at søge inspiration i, og her findes også oplysninger på forhandlere. Hjælpemidler er udviklet til en bestemt funktionsnedsættelse og ikke en bestemt sygdom eller handicap). Gode søgeord kan fx være ’tremor’, ’gang’ eller ’bestik’.  

Ud over Hjælpemiddelbasen, kan du bl.a. finde inspiration til hjælpemidler på seniorland.dk, seniorshop.dk eller seniorsam.dk 

Gode råd:

  • Hjælpemidler bevilliges ud fra en konkret og individuel vurdering og bevilliges uafhængigt af økonomi og formue. Der lægges vægt på dine daglige udfordringer, og de behov du har, så det er vigtigt, at du får dette fortalt, så sagsbehandler forstår, hvad det handler om.  
  • Skriv løbende ned, hvad du møder af udfordringer i din hverdag. Det er en stor hjælp, at du i din ansøgning beskriver, hvad et hjælpemiddel (eller forbrugsgode) skal afhjælpe.  
  • Kommunalbestyrelsen i din kommune har fastsat frister for sagsbehandlingen, og disse frister findes på kommunens hjemmeside.  

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.