Ny med parkinson

Har du lige fået stillet diagnosen Parkinsons sygdom? På parkinsonforeningens hjemmeside finder du en masse information om livet med Parkinsons sygdom.

Når du er nydiagnosticeret

Det kan være svært at håndtere det hele på en gang. Vigtigst af alt er det at sige: Livet går ikke i stå, fordi man får Parkinson. Det er en kronisk sygdom, men med den rigtige medicinering, kan man leve et godt og aktivt liv.

Det er let at blive overvældet af den megen information, og det er vigtigt, at du opsøger viden i dit eget tempo. Du bestemmer tempoet, og du bestemmer, hvilke emner, du vil læse om.


For mange er det rart at læse om – og møde – andre, der lever med diagnosen, ligesom det er rart at få viden om symptomer, behandling og konsekvenser. Husk dog samtidig, at Parkinsons sygdom er en individuel sygdom, som udvikler sig forskelligt fra person til person.

Alle personer med parkinson har deres ”egen” sygdomsudvikling. Nogle udvikler symptomer hurtigt, andre langsomt, nogle har behov for mere medicin, andre har kun et beskedent medicinbehov. Nogle har behov for mange medicinjusteringer og andre får den samme medicin gennem længere tid, nogle har svingninger i det daglige funktionsniveau, andre har ikke.

Reaktioner

Det er forskelligt, hvordan man reagerer, når man får stillet diagnosen. For nogen er det en lettelse at få sat en sygdom og forklaring på sine symptomer, mens andre bliver meget chokerede og føler, at gulvtæppet bliver trukket væk under dem. Det kan også være, at man i en periode pendulerer imellem en håbløshed og angst for fremtiden og en tiltro til at livet med parkinson også har rigtig meget godt at byde på.

Det er alt sammen helt naturlige reaktioner. Du er velkommen at til kontakte Parkinsonlinjen, hvor både personer med parkinson og pårørende gerne vil lytte til dine tanker og selv har erfaringer med at finde sig til rette i et liv med parkinson.

FIND PSYKOLOG: Liste med parkinsonuddannede psykologer

KOM I KONTAKT: Parkinsonlinjen

På YouTube har vi samlet en række film om livet med parkinson – blandt andet denne, der skildrer den proces, mange går igennem, efter de er blevet diagnosticeret. Vi er på besøg hos Kristine til en inspirerende snak om de mange ting man kan gøre for at komme godt videre med sit liv.

Nogen er meget åbne om deres diagnose og andre har brug for selv at finde sig tilpas med den nye situation, før de indvier andre i deres tanker og følelser. Både personer, der får stillet diagnosen parkinson og deres nærmeste pårørende kan via egen læge få en henvisning til psykolog samtaler.

I brochuren ‘Ny med Parkinsons sygdom’ kan du finde mere viden om sygdommen – og om det vigtige i at bevare håbet.

Pjece om at være ny med parkinson

Download

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.