På rejsen

For mennesker, der lever med Parkinsons sygdom, kan der være enkelte gode råd, som er værd at følge, når man skal rejse på ferie.

Det blå sygesikringskort

Hvis uheldet er ude på rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein (EØS) og Schweiz, skal du i stedet bruge det blå EU-sygesikringskort.

Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til samme behandling, som borgerne i det land, du rejser i. Vær opmærksom på, at du er dækket forskelligt afhængigt af, hvor du rejser hen. Hvis du helt vil undgå egenbetaling, bør du tegne en rejseforsikring hos dit forsikringsselskab.

Hvordan er du dækket på ferie i Europa?

Du kan få offentlig dækning for udgifter til sygehjælp, der bliver medicinsk nødvendig under midlertidigt ophold i et andet EU/EØS-land eller Schweiz.

Den offentlige dækning omfatter sygehjælp, som den behandlende læge/sundhedsperson vurderer, er nødvendig under opholdet, afhængigt af bl.a. hvor længe du skal opholde dig i landet og hvilken behandling, der er tale om. Det betyder, at der ikke er noget krav om en medicinsk forhåndsvurdering, heller ikke for f.eks. kronikere og alvorligt syge.

Hvis du ønsker yderligere dækning, end hvad du kan få med det blå EU-sygesikringskort, kan du tegne en rejseforsikring hos dit forsikringsselskab. Dækning af en kronisk eller eksisterende sygdom under en privat forsikring afhænger af de nærmere vilkår af forsikringsaftalen. Du skal derfor kontakte dit forsikringsselskab, hvis du vil være sikker på, hvordan din rejseforsikring dækker, herunder om dit forsikringsselskab kræver forhåndsgodkendelse inden afrejse.

Medicin på rejsen

Personer med parkinson er meget afhængige af deres medicin, og det kan derfor anbefales at medbringe en lille seddel med oplysninger om, hvilken medicin man bruger, og hvornår man skal have den. Parkinsonforeningen har derfor udarbejdet forslag til en informationsseddel, som man kan printe derhjemme og udfylde. Husk blot at skrive navnet på selve lægemidlet og ikke firmanavnet, da firmanavne er forskellige fra land til land.

Hos parkinsonneurologen, parkinsonsygeplejersken eller egen læge kan man få et en oversigt over den medicinske behandling. Det anbefales, at man har en sådan oversigt liggende, så man kan kontrollere der ikke er misforståelser om den medicinske behandling mellem den parkinsonramte og den behandlende læge.

EPDA (European Parkinson’s Disease Association) har lavet et dokument, som indeholder kontaktoplysninger ved nødstilfælde og er oversat til 25 forskellige sprog. På dansk står der: “Jeg har Parkinsons sygdom. Hav tålmodighed. I tilfælde af ulykke kontakt…”

DOWNLOAD: Udfyld kortet

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.