Ny undersøgelse om arbejdslivet med parkinson

Ny undersøgelse viser, at mennesker med parkinson oplever godt samarbejde med arbejdsgiver og jobcenter.

I Danmark lever omkring 12.000 mennesker med parkinson. De fleste af dem er i pensionsalderen, men ca. en tiendedel er i beskæftigelse, enten i form af et ordinært arbejde eller et fleksjob.  

Parkinsonforeningen har lavet en spørgeskemaundersøgelse, som undersøger hvordan mennesker med parkinson, som er på arbejdsmarkedet, oplever samarbejdet med deres arbejdsgiver og med jobcentret. 

Undersøgelsen viser, at lidt over halvdelen af de erhvervsaktive respondenter med parkinson arbejder fuldtid, mens omkring en fjerdedel er i fleksjob, primært på grund af deres diagnose. De resterende arbejder enten deltid eller er sygemeldte.  

Åbenhed og tilpasning 

De fleste har informeret deres arbejdsgiver og kollegaer om deres sygdom, og mange oplever god behandling på arbejdspladsen. Cirka en fjerdedel af dem, der arbejder fuldtid, har fået tilpasset deres arbejdsopgaver, eksempelvis med færre tunge løft eller mere fleksibel arbejdstid, mens det gælder for halvdelen på deltid.  

Desuden peger rapporten på, at kontakten til jobcentrene overordnet set vurderes som positiv, med nogle få undtagelser, hvor der rapporteres om lang sagsbehandlingstid. Knap hver femte af respondenterne på fuldtid har fået bevilget hjælpemidler og hver tiende har fået personlig assistance til at håndtere deres arbejde.  

Samlet set viser undersøgelsen, at mange mennesker med parkinson modtager støtte og forståelse både fra deres arbejdsgiver og jobcenter, hvilket er afgørende for at kunne fastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet. 

Læs hele undersøgelsen: KLIK HER

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.