Svar fra rådgiveren:
Logopæd Lisbeth Haaber

Hvordan får jeg kontakt til en logopæd?

Alle, der oplever problemer med kommunikationen pga. Parkinsons sygdom, kan frit henvende sig til det lokale taleinstitut /kommunikationscenter og bede om en logopædisk vurdering. Det er gratis, og man behøver ikke en henvisning fra læge eller neurolog.

I nogle tilfælde er det dog neurologen, der vil anbefale dig at rette henvendelse til kommunikationscenteret. I de fleste kommuner beder logopæden om dit samtykke til at indhente journaloplysninger hos neurologen, inden I går i gang.

Indsatsen begynder typisk med, at du og din nærmeste pårørende inviteres til en udredningssamtale hos den logopæd, der har speciale i Parkinsons sygdom. Her taler I om, hvordan din kommunikation er påvirket og der udarbejdes en Logopædisk parkinsonudredning (LPU). En LPU er dels en samtale om dit sygdomsforløb og din kommunikation i hverdagen samt en række funktionsprøver.

Logopæden vurderer kropsholdning og kropssprog, mimik, vejrtrækning, stemmestyrke, stemmeleje, klang, taletempo og rytme samt udtale via iagttagelse og funktionsprøver. Dette munder ud i en samlet analyse af din kommunikation og danner grundlag for vurdering af dit behov for undervisning eller vejledning.

I nogle kommuner er det en visitator i kommunen, der bevilliger undervisningen på baggrund af udredningen. I andre kommuner er det logopæden selv.

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.