Fodbold for parkinsonramte

Oprettet d. 01.03.2013

Hver torsdag eftermiddag mødes en flok parkinsonramte i Valby, hvor de i en time knokler igennem med fodbold. Den 7. februar var der fornemt besøg af futsal-landstræneren Aroldo Strack.

Der var højt humør og også en anelse spænding at spore, da det faste parkinsonhold i Valby torsdag den 7. februar fik opgraderet deres træning med besøg af futsal-landstræneren Aroldo Strack. Futsal har rødder i det sydamerikanske og er langsomt ved at vinde indpas i Danmark. Spillet spilles på en mindre bane uden bander, men med en tungere bold end traditionelt indendørs. Fordelene ved den anderledes bold er blandt andet, at den er nemmere at kontrollere, ikke hopper så meget og dermed giver spillerne mere tid til at reagere og tænke over deres næste træk. Af den grund har parkinsonholdet også taget bolden til sig, selvom de ellers mødes til 7-mands fodbold.

SE MERE: Billeder fra træningen

Eigil Sabroe har spillet med på holdet siden efteråret. Han er 64 år, har haft Parkinson i et par år og elsker fodbold:

”Jeg har spillet fodbold i 50 år og var ked af, at jeg var nødt til at holde op. Derfor er jeg rigtig glad for at være med på holdet og jeg får både noget ud af træningen mentalt og fysisk, hvor vi får leget og får sved på panden hver gang. Nogle her har ikke spillet siden de var børn, og det er rart at se, at de ikke har glemt det”, fortæller Eigil og fremhæver, at den faste træning også betyder, at de får talt om livets gang.

Initiativtageren er foreningens fysioterapikonsulent Finn Egeberg Nielsen og i holdtræningen bruges fodbolden som cuing til at give bedre kondition, koordination og styrke. Samtidig er der ingen tvivl om, at den indgroede glæde ved fodbold skaber entusiasme. Finn kender Aroldo Strack fra træningen i Fremad Valby og holdet har længe glædet sig til besøget af den dygtige træner.

Ifølge Aroldo Strack giver det god mening at bruge futsal-bolden til træning af parkinsonramte, og derfor stiller han også gerne op som gæstetræner:
”Jeg har jo set dem her i huset. Samtidig synes jeg, at det er det er godt projekt, og jeg synes, det er vigtigt at bidrage. Bolden har flere fordele for parkinsonramte og personer, som måske skal bruge lidt mere tid og jeg glæder mig til at se, hvordan træningen bliver modtaget”.

Efter træningen var det et brugt - men begejstret - hold, der sagde farvel til Aroldo. Eigil Sabroe er sikker på, at de nok skal bruge dagens tips fremover:
”Aroldo lærte os at have mere kontrol over bolden med de forskellige øvelser, og det skal vi helt sikkert træne videre på”.

BILLEDTEKST
Stående fra venstre: Henrik, Kim, Niels, Søren og Heino.
Siddende fra venstre: Jørgen, Keld, Eigil, Bjarne, fysioterapeut Finn Egeberg Nielsen og landstræner i futsal Aroldo Strack.

Billedet er taget af Jan Løfberg.