”Bip, bip! Det er tid til din medicin”

Oprettet d. 21.11.2017

Før kommunalvalget den 21. november levede fire kommunalpolitikere med Parkinson i 24 timer. Kig med her i to af politikernes Facebook-dagbog om deres døgn som parkinsonramte.

Fire kommunalpolitikere rundt omkring i landet tog imod udfordringen, da Parkinsonforeningen foreslog dem at leve som parkinsonramte i et døgn. Sms’er med en række opgaver sikrede, at de på egen krop kunne opleve, hvordan det er at have Parkinson.

Kommunalpolitikere træffer afgørelse om mange af de love og regler, som parkinsonramte lever med i deres hverdag. På den baggrund ønskede Parkinsonforeningen at øge politikernes viden om Parkinson ved at tilbyde dem at leve som parkinsonramte i et døgn. På den måde kunne kommunalpolitikerne på egen krop føle konsekvenserne af en kompliceret sygdom, som blandt andet kan indebære faste tidspunkter for medicin og måltider.

Dagbog fra to kommunalpolitikere

Den 23. oktober 2017 skrev Betina Signe Stick, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Assens Kommune:

“Så er mine 24 timer som parkinsomramt i gang. Første sms, herefter navngivet "lille sms", kom i går aftes kl. 21.50. Lidt senere skulle jeg tage medicin (SPUNK-vingummier) indenfor 5 minutter. Det nåede jeg.

Og så var det godnat. Troede jeg. Kl. 02.15 gav lille sms besked om, at parkinsonpatienter kan opleve problemer med blæren, så jeg skulle gå på toilettet. Javel. Op af sengen, og ned ad trappen og på natpotten. Kl. 03.45 siger lille sms at jeg sover dårligt og at jeg skal sætte mig op et kvarter, før jeg kan sove igen. Det er præcis på dette tidspunkt, at jeg begynder at synes, at lille sms er rigtig, rigtig dum!”

For Jens Dahlgaard, medlem af det Sociale Udvalg og Børne- og Kulturudvalget i Morsø Kommune, blev dagen som parkinsonramt 2. november 2017. Han oplevede problemer med at passe både sit lærerjob og sin midlertidige Parkinsons sygdom:

”Sygdommen giver mig en masse udfordringer i forbindelse med min arbejdsdag som lærer. Lige nu skal jeg f.eks. tage en middagslur, samtidig med at jeg faktisk er pausevagt i hallen. Jeg håber, at eleverne opfører sig ordentligt, mens jeg hviler mig.”

Betina Signe Stick er glad for, at hun tog imod udfordringen og opfordrer sine medpolitikere til at gøre det samme:

”At leve et døgn som parkinsonramt har i høj grad givet mig en forståelse af, hvad sygdommen betyder for de ramte. Man lever i en klokkestreng, hvor medicin skal tages på præcise tidspunkter – og der får man ingen hjælpende sms som påmindelse om, at det er tid. Dermed lever man i det virkelige liv givetvis også med flere omgange af de konsekvenser, som for sen medicin giver.”

Udover Betina Signe Stick og Jens Dahlgaard levede også May-Britt Andrea Andersen fra Esbjerg Kommune og Søren Rasmussen fra Kolding Kommune med Parkinson i 24 timer. 

TAK

Parkinsonforeningen takker de mange frivillige, som har arbejdet for at få Parkinsonforeningens mærkesager på den kommunale dagsorden.

Parkinson-valgkampen har ført til:

  • at fire kommunalpolitikere har levet med Parkinson i 24 timer
  • en håndfuld møder med kommunalpolitikere
  • over 25 læserbreve og artikler om Parkinsons sygdom
  • deltagelse i vælgermøder med fokus på Parkinson
  • breve til en række af landets kommunalpolitikere.

Denne artikel bliver også trykt i Parkinson Nyt nr. 4, december 2017